Viestinnän tehtävän ja ydinprosessien määrittely

Koetko viestinnän roolin laajenemisen haastavan ajankäyttöä ja vastuiden rajaamista? Kaipaisiko muuttunut arki selkeämpää yhteistä näkemystä viestinnän tehtävästä organisaatiossa? Autamme kirkastamaan, missä viestintä tuottaa eniten arvoa kaikille.

Viestintä tarvitsee uuteen aikaan soveltuvat johtamisen työkalut

Viestintä on keskeisessä roolissa kaikessa ja kaikkialla – johtamisessa, projekteissa, asiakaskohtaamisissa ja työyhteisön kulttuurissa. Ei yksin viestintäyksikön työpöydällä. Se on läsnä jokaisen työssä ja ratkaisee niin muutoshankkeiden kuin hybridityön onnistumisen.

Kun viestinnän pelikenttä on pysyvästi laajentunut, saman on tapahduttava myös viestinnän johtamiselle ja työnjaolle, jotta resurssit riittävät ja osaaminen kohdistuu sinne, missä siitä on eniten hyötyä.

Tunnistatko nämä viestinnän haasteet?

  • Viestinnän roolista organisaation strategisessa päätöksenteossa ei ole yhteistä näkemystä
  • Johdon ja viestijöiden käsitykset viestinnän roolista, tehtävästä ja työn vaativuudesta eivät kohtaa
  • Viestinnän tehtäväkenttä on laajentunut ja muuttunut vaativammaksi
  • Odotukset viestinnän ammattilaisille ovat ristiriitaisia ja rooli ymmärretään eri tavoin eri puolilla taloa
  • Viestinnän asiantuntemusta kysytään aiempaa vaativampiin strategisiin kysymyksiin
  • Viestinnältä odotetaan vaikuttavuutta, mutta sitä vaikea osoittaa
  • Viestinnällä ei ole näkymää eikä vaikutusmahdollisuuksia kuin viestintäyksikön tekemään viestintään
  • Viestinnän työmäärä on kasvanut, mutta tekijöiden määrä ja resurssit eivät

Jos tunnistat edes yhden näistä haasteista, meillä on sinulle ratkaisu.

Viestintästrategiasta strateginen viestinnän johtamisen tiekartta

Organisaation menestys ja tavoitteissaan onnistuminen edellyttää sitä, että viestintä nousee tukitoiminnosta ja tarinankertojasta laajempaan rooliin ja ottaa vastuuta koko organisaation viestintäkyvykkyydestä.

Laajentunut rooli tarvitsee kasvaneen tehtäväkentän, uudet vastuualueet ja vaatimukset huomiovat johtamisen välineet. Perinteinen viestintästrategia ei enää riitä, kun viestintätyö kattaa koko organisaation vuoropuhelun.

 Olemme menestyksekkäästi auttaneet jo lukuisia organisaatioita tekemään viestintästrategiastaan kokonaisvaltaisen viestinnän johtamisen tiekartan, joka tuo viestintäkyvykkyyden kehittämisen johdon yhteiselle agendalle!

Autamme teidätkin uuteen aikaan!

Näissä voimme olla avuksi:

  • Meillä on tarjota valmiit, kiitetyt menetelmät yhteiseen työskentelyyn ja prosessin läpiviemiseen.
  • Tuomme avuksi laajan strategisen viestinnän osaamisemme ja kymmenissä organisaatioissa marinoidun kehittämiskokemuksemme.
  • Fasilitoimme työpajoja, analysoimme aineistoja, teemme taustakyselyitä ja teemahaastatteluja – mitä taustatyötä yhteinen näkemys edellyttääkään.
  • Kuuntelevina keskustelijoina pystymme hankkimaan tietoa myös niistä liiketoimintojen, henkilöstön ja asiakkaiden tarpeista ja odotuksista, joita ei ole ennen tiedetty.
  • Sparraamme koko organisaation kattavan viestintästrategian sisältöä ja autamme tarvittaessa mm strategisten tavoitteiden ja vaikuttavuusmittareiden asettamisessa.
  • Autamme sanallistamaan strategian niin, että jokainen voi kokea sen omakseen ja sitä on helppo lähteä toteuttamaan.

Miten mallimme eroaa?

Perinteinen viestintäyksikön työhön rajautunut viestintästrategia on yleensä viestinnän ammattilaisten itsensä laatima tai konsulttityönä tilattu. Karkeasti se kuvaa organisaation strategian mukaisen viestinnän tavoitetilan ja viestintäyksikön strategisen tason suunnitelman sen saavuttamiseksi. Haasteena on yhteyden puute koko organisaation menestykseen ja kyky kehittää ja mitata viestinnän vaikuttavuutta kokonaisuutena.

Valorian kehittämä Viestintästrategia 2.0 korostaa viestinnän merkitystä jokaisen työntekijän päivittäisessä toiminnassa ja sen vaikutusta organisaation menestykseen. Se nostaa viestinnän koko organisaation yhteiseksi asiaksi ja ottaa  johdon ja avainhenkilöt mukaan kehittämään viestintää yhdessä. Viestinnän ammattilaiset vastaavat asiantuntijoina prosessista ja johtavat viestintää, mutta strategia ja kehittämissuunnitelma on koko organisaation yhteinen.

Näin autamme sinua onnistumaan:

  • Valmentava ote yhdessä sparraten: Viestintästrategia luodaan yhdessä keskusteluiden, työpajojen ja osallistumisen kautta, mikä jo itsessään oivalluttaa viestinnän mahdollisuuksista, opettaa ja juurruttaa strategiaa. Sen sijaan, että ulkopuolinen kumppani tekisi strategian, teemme strategian kanssanne kokeneiden valmentajiemme ohjauksessa, yhdessä sparraten. Tällöin kaikki strategiaprosessissa kertynyt osaaminen ja tieto jää organisaation pääomaksi.
  • Koko organisaation yhteinen tiekartta: Strategiadokumentti ohjaa ja mittaa koko organisaation viestintää, tukien laajasti organisaation strategisia tavoitteita, mikä konkretisoi viestinnän roolia ja osaamisen merkitystä osana kaikkien työnkuvaa. Tämä edistää kokonaisvaltaista viestintäkäsityksen muutosta ja mahdollisuutta keskittyä menestyksen kannalta tärkeimpiin viestinnällisiin haasteisiin.
  • Yhteiskehittäminen ja sitoutuminen: Yhdessä tekeminen ja taustakeskustelujen käyminen vahvistaa kuulluksi tulemisen kokemusta ja varmistaa, että strategia ohjaa keskittämään viestinnän resurssit toiminnan ja tuloksien kannalta olennaiseen. Henkilöstön kokemus vaikuttamisen mahdollisuudesta ja oikeisiin asioihin keskittymisestä lisää sitoutumista ja halua kehittää viestintää yhdessä.
  • Organisaation ehdoilla kohti innostusta: Mukautamme mallimme ja menetelmämme aina organisaation tilanteeseen ja tarpeisiin. Huomioimme organisaation viestintäymmärryksen tason, kulttuurin ja esimerkiksi johtoryhmän dynamiikan. Tunneälykkäinä viestinnän ammattilaisina tiedämme, miten kenenkin kanssa kannattaa edetä, jotta pääsemme yhteiseen innostukseen ja ylpeyteen lopputuloksesta. 

Mitä viestintästrategia 2.o sisältää?

Koko organisaation viestinnän strategisen kehittämisen tiekartan olennaisimmat sisällöt ovat:

  1. Viestinnän tehtävä organisaatiossa, osana perustehtävää ja/tai tavoitteita ja kaikkien työtä
  2. Kaikkien viestintää ohjaavat viestinnän periaatteet kuten viestinnän arvot sekä viestintäkulttuurin ja äänensävyn keskeiset elementit
  3. Viestintäkyvykkyyden ja viestintäosaamisen nykytila suhteessa strategisiin tavoitteisiin ja viestinnän tehtävään organisaatiossa
  4. Koko organisaation viestintäkyvykkyyden ja viestinnän tavoitetila, tärkeimmät kehittämistavoitteet ja avaintulokset
  5. Keskeisimmät toimenpiteet tai painopistealueet, joilla tavoitteet aiotaan saavuttaa
  6. Mittarit, joilla tavoitteiden toteutumista ja niiden vaikutuksia liiketoimintaan seurataan?

Tälle tasolle vietynä viestintästrategia linjaa, miten organisaation strategiset tavoitteet saavutetaan viestinnällä ja ohjaa koko organisaation viestintää sitä kohti. Ihmisten on helppo sitoutua strategiaan, joka tarjoaa jo itsessään työkaluja siihen, miten viestintä voi auttaa jokaista menestymään paremmin omassa tehtävässään.

Mitä hyötyä muut ovat saavuttaneet?

Kun viestintästrategia koskee kaikkia, se kiinnostaa laajasti organisaation eri osa-alueilla. Viestinnän konkretisoituminen niin johdon kuin eri henkilöstöryhmien työssä on yksi merkittävimmistä hyödyistä – kun ihmiset löytävät oman tehtävänsä strategiasta, he alkavat aiempaa paremmin hahmottaa viestinnän roolia ja osaamisen merkitystä omassa työssään. Samalla kiinnostus viestintään ja sen kehittämiseen kasvaa, kun yhteys viestinnän ja tavoitteissa onnistumisen välillä selkeytyy.

Koko organisaatiota ohjaava yhteinen viestinnän kehittämisen tiekartta tekee viestinnästä yhteistä. Viestintä ja sen strategisuus ei ole enää vain viestinnän ammattilaisten ja heidän toteuttamiensa sisältöjen varassa, vaan myös muiden kyvykkyys tuottaa strategian mukaista viestintää kasvaa. Tämä vapauttaa viestinnän ammattilaisten aikaa stategiseen kehittämiseen ja liiketoimintojen haasteiden ratkomiseen.

Yhteiskehittäminen valmentavalla otteella auttaa laajentamaan ensivaiheessa johdon ja työssä mukana olevien avainhenkilöiden viestintäkäsitystä. Työssä osallistujille väistämättä kirkastuva viestinnän vaikutus strategisten tavoitteiden toteuttamiseen muuttaa tyypillisesti ajatuksia siten, että viestintä nähdään kulun sijaan investointina. Viestintä aletaan nähdä johtamisen, toiminnan sujuvoittamisen ja tavoitteiden toteuttamisen käyttämättömänä potentiaalina, ja viestintästrategian työkaluna, jonka käyttööottoa ei malttaisi odottaa.

Asiakkaidemme kokemuksia

Työsuojelurahasto

Halusin kumppanin, jonka osaaminen ja näkemys täydentää omaani, ja joka uskaltaa ehdottaa. Yhdessä Valorian kanssa tehdyt viestintästrategia ja asiakassegmentointi ovat saaneet kiitosta strategisuudestaan ja hyödynnettävyydestään. Erityisesti Valorian tapa vetää työpajoja on herättänyt meillä ihastusta.
— Viestintäpäällikkö Eeva Mäntymäki

Yllättävän strateginen viestintästrategia, jonka viemistä arkeen en malta odottaa
— Viestintästategiaan tutustunut hallituksen jäsen

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta

”Kiitos paljon tärkeästä tuesta ja koko yhteisestä matkasta! Tätä prosessia oli todella ilo toteuttaa yhdessä, ja ilman teidän vahvaa ammattitaitoanne emme mitenkään olisi saaneet näin kattavaa ja käytettävää lopputulosta – etenkään tässä tiiviihkössä aikataulussa. Ilmassa on iloa ja ylpeyttä tähän asti tehdystä sekä into siirtää suunnitelmat käytäntöön.”
— Viestintäpäällikkö Krista Eskelinen

”Nyt emme voi enää valittaa, etteikö meitä olisi kuultu. Jokainen on saanut vaikuttaa, ja meidän äänemme kuuluu lopputuloksessa. Tällaisia näiden prosessien tulisi aina olla.”
— V
iestintästrategiatyöhön osallistunut luottamushenkilö

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela

”Viestintästrategia on ollut loistava tuki arjen tekemisessä.  Se kulkee mukana suunnittelussa ja olemme kokeneet sen  hyväksi ”selkärangaksi” arjessa. Se on auttanut meitä oman työmme suunnittelussa ja priorisoinnissa. Lanseerasimme viestintästrategian koko henkilöstölle sen valmistumisen jälkeen, ja se sai oikein positiivisen vastaanoton.”
— Johtava viestintäasiantuntija Julia von Flittner

Haluatko viestintästrategiasta tiekartan menestykseen?

Jätä tarjouspyyntö tai varaa maksuton sparrauskeskustelu.

Keskustelussa kartoitamme nykytilanteen ja tarpeet – ilman sitoumuksia.

📩 Jätä tarjouspyyntölomake tai varaa maksuton sparrauskeskustelu

Jäitkö vielä miettimään?

Seuraavat kysymykset ja niiden vastaukset voivat auttaa sinua.

Miten pitkään valmentavalla otteella yhdessä tekeminen kestää?
Viestintästrategiatyön kesto vaihtelee organisaation tavoitteiden, työn laajuuden, mukaan otettavien ihmisten aikataulujen ja taustatöiden määrän mukaan. Valmista on saatu noin 6–12 viikossa.

Onko yhteistyö kanssanne räätälöitävissä?
Kyllä. Autamme juuri siinä, missä sinä ja organisaatiosi kaipaatte kokemustamme. Voimme toteuttaa koko prosessin tai keskittyä tiettyihin osioihin, kuten taustakeskusteluihin, työpajojen vetämiseen, tavoitteiston ja mittarien määrittelyyn tai sisällön ja sanoitusten sparraamiseen.

Voitteko vaan sparrata ja valmentaa minua tekemään itse ?
Ilolla ja näin olemme tehneetkin. Menetelmämme on pitkälle konseptoitu ja pystymme kulkemaan myös rinnalla ja tukemaan oppimishaluista viestinnän ammattilaista vetämään viestintästategiaprosessin ja tekemään tiekartan omalle organisaatiolleen.

Voimmeko hyödyntää aiemmin kerättyä dataa?
Ehdottomasti. Analysoimme olemassa olevan datan ja täydennämme sitä tarvittaessa uusilla haastatteluilla ja selvityksillä.

Mitä jos emme ole varmoja tarpeistamme?
Tarjoamme maksuttoman kartoituskeskustelun, jossa selvitetään yhdessä organisaatiosi viestinnän haasteet ja määritellään tarvittavat toimenpiteet.

 

Tutustu Valorian ammattilaisiin

Kati Keronen

Kati on tulevaisuusajattelija ja strategisen viestinnän uudistaja, joka tietää onnistumisen olevan hyvin johdetun yhteispelin tulos. Vastuualueena Valoriassa hänellä on tulevaisuuskeskustelujen ja osallistavan strategiatyön fasilitointi, johtamis- ja strategiaviestintä sekä asiakassegmentointi. Kati on rakastettu valmentaja, palkittu tietokirjailija sekä HHJ-pätevöitynyt rohkea uudistaja.
Katin syvä ymmärrys strategiasta haastaa uudenlaiseen ajatteluun ja tapaan viestiä.

Ella Koota

Ella on ihmislähtöisen viestinnän asiantuntija ja strateginen kehittäjä, joka neuropsykologiaan perehtyneenä tietää, miten innostaa ihmiset mukaan. Vastuualueena Valoriassa hänellä on viestintäkulttuurin ja sisäisen viestinnän kehittäminen, yhdessä viestivän organisaation fasilitointi, strategian viestintä sekä tunneälykäs viestintä. Ella on empaattiseksi kiitetty kouluttaja sekä Mind Coach -sertifioitu valmentaja.
Ella ymmärtää nopeasti kokonaiskuvan ja sen, mitä tarpeisiin vastaaminen edellyttää.
Blogi 28.01.2022
Mihin viestintästrategia ottaa kantaa?
Asiakastarinat 03.05.2022
Viestintästrategia ja asiakassegmentointi auttavat kohdentamaan palveluita
Sovi maksuton sparraus
Pyydä tarjous
Tilaa uutiskirjeemme