Elämme aikaa, jolloin työntekijä- ja asiakaskokemus ovat keskeisiä kilpailutekijöitä. Hybridityö ja tekoäly muuttavat työn tekemisen tapoja, mikä lisää uudenlaisen yhteisöllisyyden ja merkityksen tarvetta. Meneillään olevat muutokset tarjoavat otollisen hetken nostaa viestintä ja HR strategisiin rooleihin.

Juuri nyt ihmiset kaipaavat yhteyttä ja merkityksellisyyttä enemmän kuin koskaan, mutta kokevat samalla yksinäisyyttä ja suunnan puutetta. Tämä korostaa vuorovaikutuksen, yhteisöllisyyden ja johtajuuden merkitystä liiketoiminnan menestykselle.

Ihmiset ovat organisaation sydän ja strategian toteuttamisen voima. Viestinnän ja HR:n ammattilaisille tämä tarjoaa mahdollisuuden siirtyä tukitoiminnoista strategisen neuvonantajan rooliin.

Muutos on tarpeen: Viestinnän ala 2023 -tutkimuksen mukaan 96 % ammattilaisista haluaa nähdä viestinnän muutoksen ajurina, mutta vain 35 % kokee asian olevan näin (lähde). Myös johtajat odottavat viestinnältä ja HR ä aloitteellisuutta ja strategista otetta. Nyt on oikea aika määritellä viestinnän ja HR roolit uudelleen. Tilaus muutokselle on olemassa – mutta miten lähteä liikkeelle?

Kirjoittajat: Sanna Uthardt ja Kati Keronen

Mitä muutos strategiseen rooliin vaatii?

Strategian asettaminen toiminnan keskiöön ja mahdollisuus vaikuttaa straetegisiin päätöksiin on odotettu ja toivottu askel. Se edellyttää viestijöiltä ja HR-ammattilaisilta monipuolista osaamisen kehittämistä, toimintojen uudelleen asemointia, organisaation uudelleenjärjestelyä ja muutoksen johtamista. Ennen kaikkea se vaatii vanhoista ajatusmalleista ja toimintatavoista luopumista sekä uuden oppimista – niin itselle kuin koko liiketoiminnalle. Tämä muutosprosessi vie aikaa, joten nyt on oikea hetki tarttua toimeen.

Vaikka muutokset koskevat koko organisaatiota, tässä kirjoituksessa keskitymme siihen, miten viestintä ja HR voivat ottaa muutoksessa aktiivisen roolin. Näemme kolme keskeistä muutosta, jotka ovat ratkaisevia tässä siirtymässä:

1. Strategisen ajattelun ja liiketoiminnan ymmärryksen syventäminen.

Jotta voit toimia aidosti strategisena kumppanina, sinun on ymmärrettävä syvällisesti liiketoiminnan strategiaa, lukuja ja niiden taustalla olevia tekijöitä. Tämä tarkoittaa aktiivista keskustelua ja kykyä analysoida kokonaiskuvaa. Jokainen taseen numero edustaa inhimillistä toimintaa, ja vain avoin vuoropuhelu mahdollistaa strategisen tuen rakentamisen liiketoiminnalle.

Pohdittavaksi: Milloin viimeksi keskustelit johdon kanssa heidän haasteistaan laajemmin kuin puhtaasti viestinnän osalta? Mitkä juuri teidän organisaatiossanne ovat tällä hetkellä strategian toteutumisen esteitä?

2. Oman roolin näkeminen liiketoiminnan tulokseen vaikuttavana tekijänä.

Vaikuttaaksesi organisaation tulevaisuuteen, sinun on oltava mukana siellä, missä päätökset tehdään. On tärkeää ymmärtää, mitkä investoinnit tuottavat eniten arvoa strategian ja liiketoiminnan tulosten kannalta, ja osata perustella ne vakuuttavasti. Tämän kautta voit myös uudelleen määritellä viestinnän ja HR roolit siten, että ne tukevat strategisia investointeja ja tuovat niille lisää painoarvoa. Karrikoidusti; Intra- tai rekrytointikanava-uudistusta ei kannata puskea läpi, jos haasteet ja pullonkaulat juuri nyt ovat toisaalla.

Pohdittavaksi: Missä keskusteluissa sinun olisi hyvä olla mukana, joissa et vielä ole? Mikä on se lisäarvo, jonka oma asiantuntemuksesi keskusteluun tuo?

3. Irtipäästäminen, muutosjohtaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen.

Strateginen rooli edellyttää rohkeutta luopua vanhasta, omaksua uutta ja uskaltaa astua tuntemattomaan. Sinun on oltava valmis esittämään kysymyksiä ja ottamaan kantaa asioihin, jotka eivät aiemmin kuuluneet vastuualueellesi. Tämä tuo mukanaan suuremman vastuun koko organisaation kyvykkyyksien kehittämisestä. Samalla on tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta, jotta voit rakentaa muutoskyvykästä, vahvasti viestivää ja yhteistyökykyistä organisaatiota.

Pohdittavaksi: Strategisen roolin omaksuminen vaatii aikaa ja työtä. Kutsu keskeisiin palavereihin ei tule automaattisesti. Kumppanuus vaatii luottamusta ja aikaa. Ketkä voisivat olla kumppaneitasi muutoksessa?

Strateginen rooli tarjoaa valtavan mahdollisuuden vaikuttaa organisaation tulevaisuuteen. Tämä matka vaatii sinnikkyyttä, yhteistyötä ja rohkeutta, mutta palkinto on merkittävä: asema, jossa voit oikeasti muuttaa asioita.

Mistä lähteä liikkeelle?

Muutos on iso, ja paras tapa edetä on aloittaa pienin askelin. Ensimmäinen askel on selvittää, mitkä asiat ovat teidän organisaatiollenne keskeisimmät menestystekijät nyt ja tulevaisuudessa, sekä tunnistaa ne haasteet, jotka voivat estää menestyksenne.

Älä jää miettimään näitä kysymyksiä yksin. Keskustele johdon kanssa ja tuo rohkeasti esiin, miten viestinnän ja HR:n osaamiset voivat vaikuttaa näihin kriittisiin tekijöihin parhaalla mahdollisella tavalla.

Liiketoiminnan haasteet ja mahdollisuudet liittyvät usein kannattavuuteen, myyntiin sekä asiakas- ja työntekijäkokemukseen. Voit avata keskustelua esimerkiksi seuraavilla kysymyksillä:

  1. Mitkä ovat suurimmat haasteet kannattavuuden ylläpitämisessä ja parantamisessa?
  2. Mitkä esteet vaikuttavat tällä hetkellä myynnin onnistumiseen tai kasvuun?
  3. Kuinka hyvin tiimit saavuttavat asetetut tavoitteet, ja mitkä tekijät vaikuttavat heidän onnistumiseensa eniten?
  4. Mitkä ovat keskeisimmät ongelmat tai kehityskohteet asiakaskokemuksessa tällä hetkellä?
  5. Millaista tulevaisuutta rakennamme, ja kenen kanssa? Mihin visioon uskomme?
  6. Mitä osaamista tarvitsemme tulevaisuudessa?

Näemme, että nämä strategisesti merkittävät asiat kuuluvat myös viestinnän ja HR:n kehittämisen ytimeen aivan eri tavalla kuin nykyään.

Oletko samaa vai eri mieltä?

PS. tämä teksti on vuoden 2024 Valonkumouksen jälkilöylyjä – vuoden 2025 tapahtumassa kohtaavat viestintä, johto ja HR. Jos haluat varmistaa tiedon tapahtumasta, tilaa Valorian uutiskirje.